8 hónapos baba

A megkülönböztetés nélküli figyelme megszűnik és bejöhet az idegenektől való félelme. Ha nem figyelsz rá, kiabál, ezzel jelzi, hogy szeretné, hogy vele foglalkozz. Érzelmeit jól ki tudja mutatni, ha tetszik neki valami, akkor hangosan sikongat. Elkezd huncutkodni, és ha nem akar valamit megcsinálni, akkor ellenkezik. A beszédhangok mellett már a viselkedésedet is utánozza.

8 hónapos babaElkezdi megérteni a hangszínből a „nem” kifejezést. Amikor nézi magát a tükörben, nem tudja, hogy az önmaga, és elkezdi ütögetni, paskolni, vagy simogatni. Jól figyel a nevére, és már tudja, hogy Te vagy az Anyu. Egyenlőre egy dologra képes csak figyelni, a figyelme még könnyen elterelhető. Látása már teljesen éles, messzire is ellát és észreveszi azt is, ha új dolog van a szobában.

Súly és hosszfejlődés

8 hónapos korában a súlya, a születési nagyságától függően:
Kisebb súllyal született baba esetén: 7000 – 7700 gramm
Átlagos születési súly esetén: 8500 – 8700 gramm
Nagyobb születési súly esetén: 9600 – 10500 gramm

8 hónapos korában a hossza, a születési hosszától függően:
Kisebb baba esetén: 66 – 68 cm
Átlagos hosszúságú baba esetén: 70 – 71 cm
Nagyobb baba esetén: 73 – 75 cm

Szeparációs szorongás

Az anya állandó, és stabil szereplője egy csecsemő életének. Az anyuka az a személy, akiben mindig bízhat, akire mindig számíthat, aki mindig figyeli, ismeri őt, féltő, aggódó, de emellett mégis bizakodó, bátorító, közönyt nem ismerő.

Az első pár hónapban a kisbaba úgy éli meg a kettőtök kapcsolatát, mintha teljesen egyek lennétek. 8 hónapos kora körül azonban, – ahogy kezd kialakulni az öntudata -, kezdi megérteni, hogy ő és anya két különálló lény. Ezért gyakran előfordul, hogy kimész a szobából, és akkor keservesen sírva fakad. Attól fél, hogy elveszített téged. Nem lát, ezért nem vagy már számára elérhető. Ezzel megszűnik a biztonságérzete és kétségbeesik. Ezt szeparációs szorongásnak hívjuk, mely a kisgyermekek félelme attól, hogy szülei elhagyják.

A csecsemőnek nem fejlett még az emlékezőképessége, valamint nincs időérzéke sem. Neki a 2 perc mosdóba kimeneteled is örökkévalóságnak tűnhet. Később, ahogy majd fejlődik, képes lesz arra, hogy az előző megtapasztalásai alapján felidézzen téged, hogy bár elmentél, de vissza is jöttél, és nem vesztél el örökre. A szeparációs szorongás időszaka nagyjából 2 éves korra megszűnik, de lehet segíteni a kicsit, hogy könnyebben átmenjen rajta. Azzal például, hogy mielőtt kimész a szobából, elmondod neki, hogy mit fogsz most csinálni. A másik helységből beszélhetsz is hozzá, hogy hallja a hangodat. A bújócska vagy kukucs játékkal is segítheted, ebből is majd elkezdi megérteni, hogy nem lát, de mégis ott vagy.

Játékfejlődés

A gyermeknek a játék tapasztalat- és ismeretszerzés, mozgás és cselekvésvágy kielégítése. Megismeri a körülötte levő tárgyak tulajdonságait, és azt is, hogy mit tud velük csinálni. Közben gyakorolja az újonnan elsajátított mozgásformákat, tevékenységmódokat. A tárgyakat érintgeti, markolja, nyomkodja, szájába veszi, forgatja, ütögeti, ellöki. A játékot állítgatja, felborítja, két keze között forgatja. Ekkor gyakori, hogy már két tárgy van a kezében, de külön manipulál velük.

Ezen a területen is nagyon fontos, hogy kompetensnek érezhesse magát, élje át, hogy hatással van arra, amit csinál. A csecsemő élvezi, hogy zajt tud kelteni, hogy az előidézett változás az ő cselekvésének az eredménye. Parancsra senki nem tud tevékenyen játszani, a játék lényege pont az, hogy önkéntes, és az örömszerzés a mozgatórugója. Azok a babák tudnak önfeledten játszani, akiknek az alapszükségleteit megfelelően kielégítették. Hiszen ha egy gyermek éhes vagy fáradt, máris nem lesz kedve aktívnak lenni.

A manipuláció fejlődését elősegítő játékokat adjál neki, az egyéni érdeklődését, fejlettségét egyaránt figyelembe véve. Manipulációs játékok például: játszókendők, frottír labdák, csörgők, rágókák, építőjátékok egyes elemei, montessouri korongok, hordó-kockasor elemek, homokozó formák, üreges játékok – vödrök, tálak, kosarak.

Beszédfejlődés

Az, hogy egy gyermek elkezd beszélni, öröklés által meghatározott érési folyamat következménye. Az azonban, hogy hogyan beszél, az attól függ, hogy a körülötte élők milyen mintát adnak neki. 8 hónapos korban kicsit tagoltabb a gagyogása, megismétel hallott hangokat. Megjegyzi a leggyakrabban hallottakat, hangokat utánoz, bu-ma-da-ba, mam-mam szótagokat jól ejt ki. Gagyogásában ilyenkor már csak azok a hangok vannak jelen, melyek az adott nyelvhez szükségesek. A játszadozást, felfedezést is gagyogással kíséri, utánozva környezete beszédének hangsúlyozását. A beszéd megértése az első szavak kimondását már megelőzi.

Alvásigény – alvási problémák

Alvásszükséglete 12-14 óra, napközben még 2-szer alszik. Lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban menjen aludni, valamint érdemes betartani, hogy a lefekvést megelőző szertatások is ugyanazok legyenek, nagyjából azonos időpontban.

Ha nehezen alszik el, és gyakran felébred a babád, – esetleg ilyenkor nagyon sír is -, akkor érdemes átgondolni néhány dolgot. Alvási problémát okozhat például a tehéntej-allergia. A baba ilyenkor nyugtalan, tünetként jelentkezhet hányás, hasmenés. Ebben az esetben a gyermekorvos írhat fel receptre tehéntejfehérje-mentes tápszert. Ilyen speciális tápszer például a Milupa Komfort, amely hasfájásra, szorulásra hajlamos csecsemőknek készült. Ennek a laktóz tartalma 50%-kal kevesebb, mint a hagyományos tápszereké, de csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.

A sírással ismétlődő, éjjeli ébredés oka lehet még a túltáplálás is. 6 hónapos kortól már nincsen szüksége a babának arra, hogy éjszaka egyen, kivéve ha még mindig kis súlyú. Ha felébred, akkor megetetés helyett inkább gyengéd testi érintéssel próbáld megnyugtatni, visszaaltatni, esetleg egy kis vízzel megitathatod. Lényeges az is, hogy éjszaka már ne ébresszed fel azért, hogy átcseréld a pelenkáját, kivéve, ha székletes. Ilyenkor ne beszélj hozzá, és csak annyi világítást használj, amennyit muszáj.

Étrend

Általában a babák ilyenkor már többféle ételt kedvelnek. Ha a tiéd nem ezek közé tartozik, akkor sincs gond, ráerőltetni nem szabad. Neki is joga van ahhoz, hogy egyes ételeket kedveljen, másokat elutasítson. Adj neki olyat amit szívesen megeszik, így az evés élmény lesz számára, és egy idő után, biztosan több mindent kipróbál. Hagyjad egyedül is enni, légy türelmes hozzá, ne siettesd. Ezek a próbálkozások sikerélményeket fognak hozni számára, ami a személyiségfejlődése szempontjából fontos. Ha nem tudsz minden esetben otthon főzni neki, nyugodtan adhatsz üveges bébiételt, ezek nagyon szigorú ellenőrzésen esnek át, nem kell félned attól, hogy egészségtelen.

Evési szokásai is változatosak, ha fogzik, akkor lehet, hogy egyáltalán nem kíván enni. Ilyenkor ne erőltesd, inkább próbálj meg neki valami olyat adni, amit nagyon szeret. Már naponta kétszer kaphat szilárd ételt. A főzelék lehet pl. csirkehúsos sárgarépapüré, zelleres krumplipüré, krumplis kelkáposzta, illetve bármi olyan bébiétel, ami korának megfelelő. Adhatsz neki babán turmixot, joghurtféléket.

Mozgásfejlődés

 • Biztosan tartja a kezében a játékot, figyeli, forgatja, dobálja.
 • Rövidebb ideig, támaszték nélkül megül.
 • Fekvő helyzetből, oldalára támaszkodva, próbálkozik egyedül felülni.
 • Tárgyakra mutat, szemével követi azok mozgását.
 • Ha nem tetszik neki a játék, ellöki magától.
 • Kúszik, hasát felemeli a földről.
 • Próbálkozik a mászással, ez még sokszor csak hátrafelé sikerül.
 • Tapsol, integet és mindent a szájába vesz.
 • Kisebb tárgyakat 2-3 ujjával megfogja.
 • Cumisüveget, csőrös poharat ügyesen tartja.

Figyelemfelhívó jelek lehetnek:

 • Nem figyel, ha nevén szólítják.
 • Nem reagál környezete hangjaira.
 • Nehézséget okoz neki, hogy tárgyakat a szájába vegyen.
 • Nem tud a hátáról hasára, vagy hasáról a hátára fordulni.
 • Segítséggel sem tud ülni.
 • Nem próbál meg kúszni.
 • Nem tudja az alkarjával megtartani magát.
 • Izmai feszesek, nehezen mozgatja a végtagjait.
 • Izmai túl lazának tűnnek, mintha rongybaba lenne.
 • Mindig csak az egyik kezét használja.
 • Elutasítja az ölelést.
 • Nem vesz fel szemkontaktust.
 • Nem mutat érdeklődést szülei iránt.
 • Nem figyel a hang irányába.
 • Túl sokat sír, nagyon nehezen lehet megnyugtatni.
 • Nem próbálja felhívni magára a figyelmet.
 • Nem nyúl a játékért, hogy megszerezze azt.
 • Nem követi mindkét szemével a tárgyakat.
 • Teljes testsúlyát nem tudja a lábaival megtartani.
 • Nem ad ki semmilyen beszédhangot.
 • Nem kelthető fel a figyelme szinte semmivel.
 • Nem érdeklődik a játékok, az emberek iránt.
  Valamint, ha hirtelen nagy visszaesés jelentkezik olyan képességekben, amiket korábban már birtokolt.

Javaslat: Ha úgy látod, hogy nehezen indul meg a kúszás-mászás, akkor próbálkozz a Pocifix mozgásfejlődés elősegítő babapárnával, ez segíthet! Erről itt olvashatsz!

Fotó: Freedigitalphotos.net

Felhasznált irodalom:
Kenéz Kira – Az első 12 hónap titkai
Kisgyermeknevelő-gondozó képzés jegyzetek