4 hónapos baba

Szerencsére az egyik nagy megpróbáltatásnak, a hasfájós időszaknak a végére értetek. Kisbabád egyre nyitottabb a környezete felé, érdeklődik a játékok iránt. Felismer már dolgokat és arcokat, emlékszik is rájuk. Folyton fülel, honnan jönnek az ismerős hangok, vagy az ismeretlen zajok. Szemével ilyenkor keresi a hangforrás irányát, fejével abba az irányba fordul. Ha egyedül van, akkor gagyog, kezeit nézegeti, megfogja. Lábait emelgeti, azzal is ismerkedik.

4 hónapos babaMindent szeretne a szájába venni, „letapogatni”, információt szerezni. Hason fekve jól tudja már tartani a fejét, bár előfordulhat, hogy a hason fekvést kezdetben nem kedveli, például azért, mert nem tud szabadon játszani a kezeivel. Amikor hason fekszik, kezeit oldalra is kinyújtja, mintha repülőzne. Próbálkozik a hátáról az oldalára fordulni. Ha rájött a taktikájára, akkor egyre többször fogja csinálni. Figyelni is kell rá, nehogy ágyról vagy pelenkázóról leguruljon.

A játékokat egyik kezéből átteszi a másikba, de elengedni még nem tudja. Elsősorban azok a játékok keltik fel a figyelmét, amik csinálnak valamit olyankor, ha hozzájuk ér a kezével vagy a kis lábával. Időnként nyugodtan hagyhatod már egyedül is játszani, csak ne legyen semmi olyan a közelében, amit lenyelhet.

Súly és hosszfejlődés

4 hónapos korában a súlya, a születési nagyságától függően:
Kisebb súllyal született baba esetén: 5600 – 6200 gramm
Átlagos születési súly esetén: 6900 – 7100 gramm
Nagyobb születési súly esetén: 7900 – 8600 gramm

4 hónapos korában a hossza, a születési hosszától függően:
Kisebb baba esetén: 60 – 62 cm
Átlagos hosszúságú baba esetén: 63 – 64 cm
Nagyobb baba esetén: 66 – 68 cm

Beszédfejlődés

Körülbelül 4 hónapos kortól a gagyogás, a hangképzéssel való játék a baba kedvenc elfoglaltsága. Sokkal többféle hangot képez, mint amennyi a saját anyanyelvében fellelhető. Minden hangot kipróbál, amelyet csak létre tud hozni. Ezután már a környezeten múlik, mely hangokat erősíti meg. Amelyeket nem hallja, azokat elhagyja, amelyek pedig megtalálhatóak a környezet beszédében, azok rögződnek. Az anyanyelv hangjai kiemelkednek a sok hang közül, s annak hanglejtését is elkezdi utánozni.

Beszélj hozzá sokat, de ne gügyörészve, mert ahogyan mondod neki, úgy fogja azt utánozni is. Ezért fontos, hogy a szülők tisztán beszéljenek hozzá. Ha látja, hogy szeretsz vele beszélgetni, akkor motiválni fogja őt arra, hogy „válaszoljon”, és később is szívesen fog veled kommunikálni. Ez nagyban elősegíti a beszédfejlődését is. Általában akikkel sokat beszélgetnek, előbb kezdenek beszélni és a szókincsük is több. Tegyél fel neki kérdéseket: „Hol a kis lábad?”, Hol van a csörgő?” stb. Szeret beszélni, folyamatosan is képes öööö-zni, ge-zni, és már hangosan kacag is, ha valami nagyon tetszik neki.

Érzelmi fejlődés

Érzelmeit kifejezi, sírással jelzi, ha hosszabb ideig magára hagyod. Akik kedvesek számára azoknak nevet, de ha valaki nem olyan „szimpatikus” akkor sírhat tőle. Mutasd ki bátran az örömödet, ha válaszolgat neked. Ha soha nincs reakciód a megnyilvánulásaira, akkor érzelmileg sérülhet, és ez stagnálást vagy visszaesést fog okozni az értelmi fejlődésében is. Ezzel együtt pedig elmaradások mutatkozhatnak majd a mozgásfejlődés területén is. A nagymozgások elmaradása, pedig vissza fog hatni a finommozgások és egyéb fejlődési területekre.

Fontos, hogy a jelzéseit, kiszolgáltatottságát ne hagyd figyelmen kívül, ha sír vigasztald meg. Nem tudatosan manipulál téged a sírásával, hanem valami bántja és óriási a szeretetéhsége. Az érzelmi állapotodat nagyon megérzi és hamar átveszi. Félni kezd, ha mérges, hangos vagy. Észreveszi ha nincs türelmed hozzá, és nyugtalan lesz tőle. Ilyenkor elkezdhet sírni és csimpaszkodni szeretne rajtad minél többet, mert arra vágyik, hogy megnyugtassad.

Alvás

A 4 hónapos csecsemő, jó esetben már képes 8 órát végigaludni éjszaka. Most már nincs igazán szüksége éjszakai evésre, kivéve, ha nagyon kis súlyú még mindig. Napközben 2-3 alkalommal is alszik, ennek hossza csecsemő függő. Van olyan baba, amelyik csak fél órát hajlandó napközben aludni, van olyan, amelyik 2 órát, akár naponta többször is.

Étrend – A hozzátáplálás kezdete

Naponta már csak 5-6 alkalommal eszik. Elkezdheted a hozzátáplálást, ha úgy látod, hogy szüksége van rá. A jó étvágyú csecsemők kedvelik a tejpépet, pürés zöldséget-gyümölcsöt (reszelt alma, tökpüré, sárgarépa, burgonya). Általában a tápszeres babáknál van ez így.

Másoknak (főleg ha sok a tejed), akkor elég, ha 6 hónapos korában kezdesz szilárd ételt adni. Azt, hogy mennyit eszik meg pl. a bébiételből, majd ő el fogja dönteni, erőltetni nem szabad. Pár napig csak ugyanazt a fajta ételt adjad neki, amíg hozzászokik. A folyadékpótlásról se feledkezz meg, ami lehet forralt, lehűtött víz, vagy babatea.

A glutent tartalmazó termékek (azaz a búza, árpa, rozs, zab tartalmúak) bevezetési idejére, Csecsemőgyógyász az alábbit javasolja:

 • A kizárólagos szoptatást 6 hónapos korig javasoljuk, innentől szükséges a kiegészítő táplálás bevezetése (a mesterséges táplálásban részesülőknél 4-6 hó között).
 • A 6. hónapban még kizárólag szopó csecsemőknél nem étkezést kiváltva, hanem megelőzésként, napi fél, vagy más naponta 1 háztartási keksz adása javasolt pép formában, mely elkészíthető lefejt anyatejjel, vagy forralt és lehűtött vízzel. Ez szoptatás közben vagy után is adható, ahogy a baba jobban elfogadja.
 • 4-6 hónapos korban, a vegyes illetve mesterségesen táplált babáknál napi fél, vagy más naponta egy háztartási keksz pépként való adásával történhet a gluten bevezetés, de főzelékhez is hozzá lehet habarni.
  A korábban adott gluten fokozza a lisztérzékenység kialakulásának esélyét!

Mozgásfejlődés

 • Mozgó tárgyak felé nyúl.
 • Szemeit és kezeit együtt használja.
 • Hason fekve egyik karjára támaszkodva már jól tartja a fejét.
 • Mellkasát is meg tudja emelni.
 • Háton fekve felemeli a lábát és nézegeti, akár meg is fogja.
 • Ujjait szétnyitva nyúl a tárgyakért, melyeket ügyesen meg is tud markolni.
 • Hátáról hasára fordul.
 • Hátáról az oldalára fordul.
 • Minden irányba képes elfordítani a fejét, és már egyenesen tartja hosszabb ideig is.

Bár úgy látod, hogy már lehetne ültetni, ne tedd, még nem erős a hát- és hasizma, a gerince is elferdülhet. Minden nap 1-2 alkalommal fektesd hasra 10-15 percre. Ha nem szeret később sem hason feküdni, akkor használhatsz Pocifix hasalós babapárnát, melyről itt olvashatsz!

Figyelemfelhívó jelek lehetnek:

 • Egyáltalán nem reagál hangos zajokra.
 • Nem követi a szemével a mozgó tárgyakat.
 • Nem nyúl a játékért, és kezeivel nem ragadja meg azokat.
 • Nem emeli szájához a tárgyakat.
 • Elkezd gügyögni, de nem próbálgatja utánozni a hangadásodat.
 • Amikor szilárd talajoz ér a talpa, akkor nem tolja a lábait.
 • Szemeit nehezen mozgatja valamely irányba, vagy mindig kancsalít.
 • Az új arcok nem érdeklik, sokszor riadt, rémült a körülötte lévő hatásokra.
  Valamint, ha hirtelen nagy visszaesés jelentkezik olyan képességekben, amiket korábban már birtokolt.

Fotó: Freedigitalphotos.net

Felhasznált irodalom:
Kenéz Kira – Az első 12 hónap titkai
Kisgyermeknevelő-gondozó képzés jegyzetek