3 hónapos baba

A baba 3 hónapos korára, nagy valószínűséggel már elérkezett a nyugodtabb időszak. A hónap végére már kevesebbet sír, illetve már könnyebben felismered ennek az okát. A hasfájós időszak már csak egy rövid ideig fog tartani. Ha még küzdesz vele, akkor a gyógyszertárban kapható Espumisan emulzió, Infacol csepp, Colief csepp, Gripe Water gyógyvíz, ezek valamelyike be szokott válni.

3 hónapos babaNézzük, hogy mi mindent tud már a picikéd: tenyerét kinyitja és nyitva is tudja tartani, egyik kezével a másikat megfogja és persze a szájába is veszi. Ne ijedj meg, hogy mindent megkóstol, ez nagyon fontos számára, hiszen így ismerkedik meg a környezetével, a tárgyak tulajdonságaival. Lényeg, hogy tartsd tisztán ezeket az eszközöket.

A szem-kéz koordinációja egyre összehangoltabb. Ha az arca elé teszel játékot nyúl érte, bár még bizonytalanul, de újra és újra megpróbálkozik vele. Küzd, hogy elérje és bizony, ha nem sikerül neki, lehet, hogy mérges is lesz érte. Ha használtok cumisüveget, akkor megfogja a két kezével. Nagyon jó megoldás, ha füles a cumisüveg, vagy ha nincs rajta, akkor tehetsz rá (az AVENT-nek van ilyen külön kapható).

Súly és hosszfejlődés

3 hónapos korában a súlya, a születési nagyságától függően:
Kisebb súllyal született baba esetén: 5100 – 5600 gramm
Átlagos születési súly esetén: 6300 – 6500 gramm
Nagyobb születési súly esetén: 7200 – 7900 gramm

3 hónapos korában a hossza, a születési hosszától függően:
Kisebb baba esetén: 57 – 59 cm
Átlagos hosszúságú baba esetén: 60 – 62 cm
Nagyobb baba esetén: 63 – 65,5 cm

Játékfejlődés

Nagyon jó, ha változatos felületű játékokat adsz neki. Az ő korosztályának az alábbi játékokból tudsz választani: rágóka, csörgő, textil játszókendők, puha labda, megmarkolható üreges játékok. A háttérzaj elvonhatja a figyelmét, ezért ne szóljon egész nap a rádió, a tv műsor. Ez nagyon izgatottá, nyugtalanná teszi.

Arca és egész személyisége feléd forduló, érdeklődő. Nevetgél, a nyálával gurgulázik. Beszélj hozzá sokat, mondókázz, énekelj neki, hidd el, nagyon élvezni fogja, a fejlődését pedig nagyon elősegíti. Itt az idő a „kukucs” játékra is, a bőrérzékelésen keresztüli játékokra, mint a ciróka-maróka…, kerekecske-gombocska…
Ha nem foglalkozol vele, és egész nap a kiságyában egyedül fekszik, akkor úgy érzi, hogy nem szereted őt. Ez a szeretetmegvonás nagyon-nagyon romboló hatású az egész személyiségfejlődésére, ami még felnőtt korára is ki fog hatni.

A bizalom kialakulásához is az szükséges, hogy érezze a te szereteted, azt hogy minden helyzetben számíthat rád, hogy nem hagyod magára a szükségleteivel. Számára a legfontosabb még jó ideig te leszel, szenved attól, ha nem vagy a közelében, ha nem láthat, nem hallhatja a hangodat, ha nem érezheti az illatodat, a közelségedet.

Hallás- és beszédfejlődés

A kutatók megfigyelése alapján, a csecsemők az emberi hangokat jobban szeretik és más, egyéb hangoktól is képesek megkülönböztetni. Ennek oka, hogy a beszédhangok, a fonémák észlelésének képességével már születésükkor rendelkeznek. Ez segíti őket a beszéd, a nyelv elsajátításában. Az anyaméhben pedig már megismerkedtek az anyanyelvük ritmusával. A csecsemők jól emlékeznek a méhen belüli ingerekre is. A női hangokat előnyben részesítik a férfiakéval szemben. Leginkább a saját édesanyjuk hangját szeretik hallgatni.

A 3. hónaptól kezdődik a gagyogás, melynek során olyan hangokat is hallhatsz a babádtól, amelyeket az anyanyelvében később nem is fog használni. A beszédszerveivel való játszás közben a gagyogással fejleszti ki a beszéd alapjait azáltal, hogy elsajátít egyes izommozdulatokat. Minél többet gagyog, annál gyorsabban fejlődik ki a beszédkészsége. Ha a gyermek gagyogása bármi miatt ( pl. félelem) megszakad, a beszédfejlődés késhet.

Alvás

Nappal már egészen jól alszik, akár egyhuzamban 2-3 órát is. Még nappal 2-szer van szüksége az alvásra. Éjszaka többször felébredhet. Ez lehet éhség, pisis pelenka miatt. Ha melege van vagy fázik, kényelmetlen az alvó ruhája, attól sem tud nyugodtan aludni. De sokszor előfordul, hogy a közelségedre vágyik. Ez gyakrabban előfordul azoknál a babáknál, akik napközben sokat vannak egyedül, és emiatt éjszaka szeretnék, ha kárpótolva lennének.

Lefekvés előtt az is fontos, hogy már ne játssz vele felpörgetősen. Legyen meg az esti rutinos szertartás. Pl. 18 órakor fürdés, utána etetés, gyengéd ölelgetős játék, aztán irány az ágy. A legtöbb baba ágál az ellen, hogy elszakadjon anyukájától és egyedül maradjon egy hideg-rideg ágyban, sötét szobában. Elég jól bevált módszer, ha körbebugyolálod takarókkal, hogy érezze a meleget. Ez biztonságérzetet is ad neki, mert olyan számára, mintha az anyaméhben lenne.

Fontos, ha felébred, akkor ne hagyd sírni, mindenképpen menj be hozzá és vigasztald meg. Ne hallgass azokra a tanácsokra, akik azt mondják, hogy hagyni kell sírni, hogy betörjön. Ez a hozzáállás életre szóló elvetetettség érzést fog okozni, hiszen ha benned nem bízhat, akkor kiben? Egy ilyen kicsi gyermeket nem lehet elkényeztetni, de mi másra is van most szüksége…

Étrend

Alapvető tápláléka még mindig az anyatej és/vagy tápszer. Valamelyik baba éjszaka már nem kér enni, de ha koraszülött vagy kis súllyal született, akkor meg kell etetni éjszaka is. Ha bukásra hajlamos a babád, akkor célszerű evés után egy arra megfelelő, speciális párnával megtámasztani, megemelni a fejét, a félrenyelés elkerülése miatt. Ebben segít a Pocifix fejemelő és támasztó szoptatópárna, melyről itt olvashatsz!

Mozgásfejlődés

 • Segítséggel már megtartja magát félig ülő helyzetben (de ezt még ne erőltesd, mert nem jó a gerincének).
 • Biztosabban emeli a fejét, ha hasra fekteted, akár már a mellkasát is próbálja megemelni.
 • A két kis kezét össze tudja markolni, szájához emeli.
 • A mozgása egyre kevésbé reflexszerű, tudatosan mozgatja tagjait.
 • Keze már nincs mindig ökölbe zárva.
 • Egyik oldalról a másikra fordítja a fejét.
 • Fejét hason fekve átfordítja.
 • Fejével a hang irányába fordul.
 • Ha közelebb hajolsz, akkor követi az arcod.
 • Ha a kezébe adsz kisebb tárgyat, akkor azt megtartja.
 • Hason vagy háton fekve kinyújtja a lábát, és rúg vele.
 • A játékért nyúl, és már sikerülhet megmarkolnia is.

Javaslat: fektesd a babád többször hasra, mert így erősödik a hátizma, karizma, nyakizma, melyek szükségesek lesznek abban, hogy a kúszás-mászás a megfelelő időben elkezdődjön. Ha nem szeret a baba hason feküdni (ami gyakran előfordul), akkor segíts neki Pocifix hasalós baba párnával, melyről itt olvashatsz!

Figyelemfelhívó jelek lehetnek:

 • Nem reagál hangos zajokra.
 • Hiányzik a szociális mosoly.
 • Arca kifejezéstelen.
 • Nem figyeli saját vagy egy másik ember kezeit, ha az arca elé teszed.
 • Nem fordítja fejét a hang irányába.
 • Mozgó tárgyat nem követ a szemével.
 • Nem nyúl a játékért és nem próbálja megmarkolni.
 • Szinte egyáltalán nem mosolyog az emberekre.
 • Nem emeli és nem tartja a fejét.
 • Nem ad ki gügyögő hangokat.
 • Nem emeli a szájához a tárgyakat.
 • Nehezen mozgatja egyik vagy mindkét szemét bármilyen irányba.
 • Általában kancsalít (időnként előfordul az első hónapokban).
 • Nem mutat érdeklődést semmi iránt.
 • Rendszeresen riadt, fél.
  Valamint ha hirtelen nagy visszaesés jelentkezik olyan képességekben, amiket korábban már birtokolt.

Fotó: Freedigitalphotos.net

Felhasznált irodalom:
Kenéz Kira – Az első 12 hónap titkai
Kisgyermeknevelő-gondozó képzés jegyzetek