2 hónapos baba

A csecsemő gondozása

2 hónapos baba
A csecsemő, és persze később a kisgyermekkori nevelés legfontosabb területe is, a gondozás. A pici babát még direkt módon nem lehet nevelni, hanem mindent a gondozási műveletek alatt fog elsajátítani. Épp ezért nem mindegy, hogy hogyan csináljuk.

De mit is jelent pontosan a gondozás? Minden olyan tevékenységnek az összessége, amely során te a kicsi szükségleteit kielégíted, betöltöd. Ide tartozik az étkezés, öltözködés, tisztálkodás, ürítés, pihenés, alvás, megnyugvás stb. Gyakorlatilag mindaz, amit egy ekkora gyermek az egész nap során csinál. Mindezek keretébe ágyazzuk be a nevelést. A te együttműködéseddel és segítségeddel történik mindez. Miközben kielégíted a testi szükségleteit, ő maga is megismerkedik saját testével, a társas környezetével.

Fontos tudni, hogy mindig a felnőtt határozza meg a viszonyt a gyermekkel, ő az irányítója, megalapozója a kettőjük közötti szeretetkapcsolatnak. Ha odafigyelő, megfelelő választ adó vagy, akkor a gyermeked nem fog sokat nyűgösködni, de ehhez fontos, hogy kiszámíthatóan, türelmesen kell viselkedned, nehéz helyzetben is. Bár tudom könnyű ezt mondani, amikor éjszakázol már hosszabb ideje, de hidd el megéri erre tudatosan készülni, mert egy életre meghatározó lesz számára a veled való kapcsolat minősége, a beléd vetett bizalma.

Gondozás közben vedd fel a babáddal a szemkontaktust, beszélj hozzá, mondd el, épp mit csinálsz vele. Ahogyan te gondozod őt, az meg fogja határozni a közérzetét, az alaphangulatát, a másokhoz, környezetéhez való viszonyát is. Fontos, hogy amit ilyenkor átél, az számára kellemes legyen. A kapkodó, gyors, türelmetlen mozdulatok félelmet, bizonytalanságot ébresztenek benne. Ha a szükségei nem időben vagy nem megfelelően vannak kielégítve, akkor a fizikai biztonságérzet hiánya lép elő, ami az aktivitását, természetes kíváncsiságát le fogja korlátozni, és később hátráltatni fogja a szociális beilleszkedését is. A gondozás légkörét azonnal megérzi, hogy szeretettel végzed vagy pedig muszájból.

Engedni kell, hogy kialakuljon közöttetek az együttműködés, hogy ő is fokozatosan aktív részese lehessen ezeknek a műveleteknek. Ezzel örömöt okozol neki, és már most elkezdheted az önállóságra nevelni ezzel. Azzal, hogy átéli, hatni tud a környezetére, ez a kompetencia-érzés lesz az önállóságának alapja. Ehhez viszont elegendő időt kell biztosítani. Az első 3 hónap során figyeli mindazt ami vele történik, figyel téged ahogy gondozod, ha kellemes mindez számára, akkor hangadással, az első igazi mosolyával jelzi.

Súly és hosszfejlődés

2 hónapos korában a súlya, a születési nagyságától függően:
Kisebb súllyal született baba esetén: 4400 – 4900 gramm
Átlagos születési súly esetén: 5400 – 5600 gramm
Nagyobb születési súly esetén: 6300 – 7000 gramm

2 hónapos korában a hossza, a születési hosszától függően:
Kisebb baba esetén: 54 – 56,5 cm
Átlagos hosszúságú baba esetén: 57 – 58 cm
Nagyobb baba esetén: 60 – 62,5 cm

Ha a babád gyakran bukik evés után, akkor célszerű megemelni a fejét, ehhez használhatsz Pocifix fejemelő-támasztó babapárnát, melyről itt olvashatsz!

Játékfejlődés

A csecsemő első játéka saját teste. A kis keze, a lábai, a hangja. Fáradhatatlan kísérletező, minden körülötte lévő tárgyról, dologról tapasztalatokat szerez, a játékokat vizsgálja, a szájába veszi. A kíváncsisága az, ami készteti őt a játékra, ami eredményeképpen megismerheti a világot. A kezdeti játékot ebben a korban explorációs játéknak, azaz felfedező, kísérletező játéknak hívjuk. A fogóreflex oldódása szükséges mindehhez, valamint az egyre jobban kialakuló koordinált szem és kézmozgás. Megtanulja fókuszálni a tekintetét, összehangolni a mozdulatait. A te arcodat nagyon szereti figyelni, ez kelti fel legjobban az érdeklődését. Ha véletlenül a keze a látókörébe kerül, azt figyeli, de még nem tudja, hogy őhozzá tartozik.

Nyugodtan engedd, hogy mindent megkóstoljon, a szájába vegyen (persze ami nem veszélyes), mert ő ezeken a megtapasztaláson keresztül érzékeli a tárgyak formáját, anyagát, nagyságát. Amire figyelni kell, hogy letörhető, pici darabjai ne legyenek a játéknak, és hajas babát, szőrös plüssöket nem szabad neki adni még ebben a korban, mert a szőr torkán akadhat, vagy a légutakba kerülhet. A játszókendő, változatos felületű textilfigurák, a jól megmarkolható csörgő megfelelő játékszer.

Látásfejlődés

Szemével követi a tárgyakat, tekintetét 25-30 cm-en belül rövid ideig tudja rögzíteni. Nagyon érdekli a környezete, vidd magaddal abba a helysége ahol te is tartózkodsz. 2 hónaposan a csecsemők már az arc belső részei után is érdeklődnek, a szem-orr-száj környékét is figyelik.

Beszédfejlődés

Sok apró hangot ad, melyet valamilyen mozgás is kísér. Fejét a hang irányába fordítja, a végtagjait szinte megállás nélkül mozgatja. A hatodik héttől, a kezdeti monoton, kiáltó sírás árnyaltabbá, változatosabbá kezd válni. Ilyenkor az anyák is észlelik a különbséget, s meg tudják állapítani, hogy fájdalmat, éhséget vagy egyéb rossz érzést szeretne a baba kifejezni. Így a 2. hónap tájékán pedig az elégedettségét is kifejezi, lágyabb hangvétellel.

Alvás

Alvásigénye ebben a korban még mindig legalább 15-16 óra. Már napközben hosszabb ideig van fenn, nézelődik és vágyik a társaságodra. Érdemes rávezetni arra, hogy a nappalt meg tudja különböztetni az éjszakától. Ha este mikor leteszed aludni még világos van (pl. nyáron), akkor sötétítsd el a szobát. Eleinte még éjszaka fel fog ébredni, és enni kér, ezt még biztosítani kell számára. Még mindig szereti, ha körbe van bugyolálva, vagy ki van bélelve a kiságy. Ezzel biztosítod, hogy ne legyen nagy tér körülötte, és biztonságban érezze magát, ahogyan a pocidban.

Érdemes próbálgatni, hogy úgy alszik jobban ha melletted van a kiságya, vagy ha külön szobában alszik. Ugyanis sok csecsemő érzékeny még a halkabb zajokra is, és zavarhatja a jövés-menés, suttogás. A nyugodt esti elalvásához szükséges az is, hogy megszokott napirendje legyen. Tehát pl. esti fürdetés 17.30 óra körül, utána etetés, 19 óra körül alvás.

Mozgásfejlődés

Hason fekve pár másodpercig már megtartja a fejét, de ölben tartva feje még előrebillen. Háton fektetve a fejét képes már középen megtartani, nem billen el mindig valamelyik oldalra. Szemével követi a tárgyakat, tekintetét rövid ideig az arcodon tartja és figyeli a hangodat. A fejét hason fekve át tudja fordítani, és próbálgatja emelni is. A háton alvó babákat érdemes egy kicsit oldalra fordítva is fektetni, hogy a feje hátul ne legyen lapos. Tegyél a látókörébe érdekes, figyelemfelhívó, pl. zenélő, forgó, mozgó játékokat. A jól megmarkolható csörgőt már képes rövid ideig a kezében tartani, de elengedni még nem tudja. Még kissé ügyetlenül, de már próbál nyúlni a tárgyakért.

Figyelemfelhívó jelek lehetnek:

  • Nem reagál hangos zajokra, nem rezzen össze tőle.
  • Nem kezdi el figyelni a kezeit.
  • Mozgó tárgyat semmilyen formában nem követ a szemével.
  • Folyamatosan kancsalít.
  • Nem mutat érdeklődést a környezete iránt, nem kelti fel semmi a figyelmét.

Fotó: Freedigitalphotos.net
Felhasznált irodalom:
Kenéz Kira – Az első 12 hónap titkai
Kisgyermeknevelő-gondozó képzés jegyzetek