10 hónapos baba

A kapcsolatod a babáddal egyre bensőségesebb. Azt szeretné, ha semmi mással nem foglalkoznál, csak ővele egész nap, ez érthető, hiszen te vagy a mindene. Igaz, az a mondás, hogy „ azt hiszi, körülötte forog a világ.” Ezért nem sok mindent tudsz elvégezni a háztartásban, de ezen ne izgasd most magad, ezzel más anyuka is így van.

10 hónapos babaAmit elteszel a helyére a fiókba, azt a picikéd úgyis újból ki fogja dobálni. Ő most ebben a kipakolós, szétdobálós korszakában van, élmény számára, ha ezt teheti. Hagyjad, hadd pakolja ki a zoknikat, addig is jót játszik!

Egyszerű és megszokott kéréseidet már megérti és teljesíti. Ha hagyod, akkor önállósága jól alakul, már egyedül le tudja venni a zokniját, sapkáját. Hagyd, hogy egyedül is kibontakozhasson kedvére a játszásban, de mikor látod, hogy igényli a segítségedet, vagy jelenlétedet, akkor ne utasítsd el. A veled való harmonikus kapcsolat alapot teremt ahhoz, hogy másokkal is jó kapcsolatot tudjon kialakítani, ez az óvodába járást is meg fogja könnyíteni.

Nem kell túlzottan féltened sem, mert ha megérzi ezt, akkor elbizonytalanodik, nem mer kezdeményezni, hiszen „ő a kicsi kisbaba, akit óvni kell ettől a veszélyes világtól”. Közönyt nem ismerő módon kell rá figyelni, de úgy, hogy közben az önállósága kibontakozhasson, ha nem veszélyes dologról van szó, akkor az akarata is teljesülhessen. Egyre jobban szeret társaságban lenni. Névről ismeri már a családtagjait, ha van nagyobb testvére a kisbabádnak, vele is már nagyon szeret együtt lenni. A szülők hitelessége, és példamutatása lesz a nevelés meghatározója, őket fogja utánozni a baba. Nem az a fő, amit mondasz, hanem amit csinálsz!

A kicsik automatikusan utánoznak, ez a fejlődésük része. Testi fenyítés nem alkalmazható ilyen kicsi babánál, még popsira ütés sem. Nem is értené még, hogy miért kap ki. Helyette a hanghordozásodból, az arckifejezésedből fogja érteni, hogy valamit nem szabad csinálnia. Fegyelmező, tiltó szavakkal. Ezt is úgy, hogy ne a konyhából kiabáld be a szobába hozzá, hanem a szemkontaktust felvéve, határozottan mondjad: „Nem, ezt nem szabad.”

A szeretet megvonása soha ne legyen fegyelmező eszköz, ebbe egy gyermek beleroppan. Ezen kívül hatástalan is hosszútávon, a személyiségfejlődésére pedig kifejezettem káros. Tudnia kell, hogy te mindig szeretni fogod, rád mindig számíthat, még akkor is, ha rossz dolgot csinál. Ahogy nő, majd később érdemes benne tudatosítani azt is, hogy nem ő a rossz, hanem az a dolog, amit csinált. A személyét nem szabad elítélni, csak az adott tettet. A szeretet csodákra képes!

Súly és hosszfejlődés

10 hónapos korában a súlya, a születési nagyságától függően:
Kisebb súllyal született baba esetén: 7500 – 8000 gramm
Átlagos születési súly esetén: 9100 – 9300 gramm
Nagyobb születési súly esetén: 10300 – 11200 gramm

10 hónapos korában a hossza, a születési hosszától függően:
Kisebb baba esetén: 69 – 71 cm
Átlagos hosszúságú baba esetén: 73 – 74 cm
Nagyobb baba esetén: 75,5 – 78 cm

Játékfejlődés

A gyermekkel való együtt játszás fantasztikus élmény egy gyermek számára. Viszont nem mindegy, hogy a felnőtt hogyan vesz részt a kicsi játékában, hiszen könnyen átveheti az irányítást. Hagyjad szabadon választani a játékok között, és ha látod, hogy elmélyülten játszik, akkor olyankor ne zavard meg. Természetesen, ha igényli, vagy segítségre van szüksége, akkor légy ott vele. Ilyen eset például, ha testvérek között konfliktushelyzet alakul ki, vagy a felnőtt kezdeményezéséhez van szükség ahhoz, hogy elkezdjen önfeledten játszani.

A játék közben nem szabad kioktatóan, fölényesen beszélni vele, vagy kedvetlenül részt venni, mert ezt észre fogja venni, és elveszi a kedvét. Pozitívan is befolyásolhatod gyermeked játékát, ha megerősítéseket kap tőled, ilyen lehet a mosoly, az őszinte odafordulás, érdeklődés.

A manipulációs játék 10-12 hónapos korra teljesedik ki, és nagyjából 1,5 éves kortól beépül bonyolultabb műveletekbe. Ebben az időszakban a kéttárgyas manipuláció a jellemző. Ennek során a játékokat összeütögeti, felállítja aztán felborítja, üreges játékokat egymásba ki-be pakol. Először kettő, majd egyre több tárgyat gyűjtöget, rakosgat, ebből fog majd később kialakulni az építői tevékenység. A játékokat a gyermeked egyéni érdeklődésének és fejlettségének figyelembe vételével célszerű összeválogatnod. A játékok gyakori cserélgetésére még nincs szükség, hisz egy csecsemő mindig valami újat képes felfedezni egy tárgyon.

Megfelelő játékok ebben a korban pl.: csörgők, rágókák, montessouri korongok, hordó-kocka sor, homokozó formák, szivacsos építőkockák, textilfigurák, üreges játékok: vödrök, tálak, kosarak. Szőrős plüssöket, hajas babákat nem szabad még adni, mert a torkán akadhat, vagy a légutakba kerülhet a szőrszál. Mozgásfejlesztők, mint: labda, mászópárna, úszógumi. A könyvek legyenek keménylaposak, színes, egy ábrás, műanyagból vagy textilből készültek. A gyermek nagymozgását fejlesztő játékok, a tologatós-húzogatós formák, autók, dömperek.

Hallás- és beszédfejlődés

A kommunikáció két lényeges alapja a hallás és a beszéd. Ha gond van a hallással, akkor nem alakul ki megfelelően a beszéd képessége. Sok esetben a csecsemő nagyothallása már veleszületett. Nagyothalló gyermek esetében jó, ha az első pár hónapban kezelni kezdik szakorvosok. Egy gyermek csak akkor kezdi el kimondani az adott szót, ha rendesen hallja, mert csak így tudja elsajátítani azt, amit mondasz neki. Bátran beszélj a babádhoz, mert ez szükséges a beszédkészség kialakulásához. Érdemes az alábbi jelenségekre odafigyelni, a megfelelő hallás és beszédfejlődés felismeréséhez:

6-10 hónapos csecsemő:

 • keresi, honnan jön a hang,
 • gagyog, próbálja utánozni a hangzókat,
 • figyeli a zenét, hangot, zajt,
 • hallgat a nevére, odafigyel arra, aki beszél hozzá,
 • sikongat, felismer egyszerűbb szavakat, mint pl. nem, szia stb.

10-12 hónapos baba:

 • felfigyel a távolabbról jövő hangokra és odafordul,
 • az egyszerű kéréseket megérti és megcselekszi, mint pl. add ide stb.,
 • egyszerű hangokat utánoz.

Alvás

Az aktív baba kb.10-12 órát alszik. Ebből éjszaka 10 órát, napközben 1-2 órát. Ha nyugodtabb típus, akkor 12-14 óra az alvásigénye, napközben 2 alvással. Éjszaka gyakran felébredhet, ilyenkor sokszor sír is. Mindenképpen vigasztald meg, ne hagyd, hogy álomba sírja magát. Azoknak a babáknak, akiket magukra hagynak a szülők ilyen helyzetekben, a személyiségükben sérülést szenvednek, és ez felnőtt korukban is gondot fog okozni, pl. a bizalmi kapcsolatok kialakításában. Pszichológusok is gyakran mondják, hogy a felnőttkori rossz kapcsolatok, félelem a kudarcoktól, gyakran vezethető vissza gyermekkori lelki sérülésekre, az anya-gyermek kapcsolat hiányosságaira.

Nem azért ébred fel, mert nem akar aludni, hanem mert valami megzavarta, pl. felriadt egy rossz álomból, vagy fáj a foga, melege van, fázik, stb. Gyakori éjszakai felébredést okozhat az, ha napközben túl sok inger éri, a fogzás fájdalma, a különböző mozgási formák tanulásának izgalma, és az is, ha otthon feszült a légkör. Sokszor azért kel csak fel, mert szüksége van ölelgetésre és arra az együttlétre, ami esetleg napközben kevés volt neki, ezt szeretné bepótolni. Mikor lefekteted aludni, akkor simogassad, bújj hozzá, halkan beszélj neki, csak rá figyelj ilyenkor. Ez segít neki, hogy ellazuljon és nyugodtabban tudjon elaludni. Ragaszkodása annak a jele, hogy kötődik hozzád, ez pedig nagyszerű dolog.

Étrend

A 10 hónapos baba naponta ötször eszik, ebből 3-szor kaphat már szilárd étel. Ezzel egyidejűleg csökkeni fog a szopások száma is. Reggelire lehet adni gabonaféléket, kenyeret, kalácsot. Adhatsz neki minden nap főzeléket pl. karfiolt, zöldbab-, brokkoli, krumpli-, kelkáposzta-, tökfőzeléket husival, esetleg hús helyett sajttal dúsítva.

Uzsonnára kekszes joghurtot, túrókrémet, sajtot is ehet. Este adhatsz neki tejpépet, ez többféle ízben kapható. Az anyatejre és/vagy a tápszerre még mindig szüksége van. Az ételeket ízesítheted még a következőkkel is: fokhagyma, majoranna, édesnemes paprika, hagyma, őrölt babér, bazsalikom, citromfű, kakukkfű, borsikafű, szerecsendió.

Mozgásfejlődés

A kúszás-mászás fontossága
A mozgásfejlődés alapvető fontosságú mérföldköveit az első életév alatt teszi meg a baba, mely során a környezetét fedezi fel egyre jobban. Mielőtt a helyváltoztató mozgások megkezdődnének, a különböző testrészeik mozgását össze kell tudnia rendezni. Előbb tanul meg a tárgyakért nyúlni, mint mászni, vagy felállni. A mászás nemcsak az állás és a járás minőségét határozza meg, hanem a gyermek fejlődését is, közben alakul ki a térészlelése és a térorientációja.

A kúszás során a két ellentétes végtag (kéz-láb) egyidejű mozgatásával fejlődik a két agyfélteke. A mászás nagyon fontos az idegrendszer, az izomzat fejlődése szempontjából, a szem-kéz koordináció miatt. A mászás során fejlődik a térészlelés, a térorientáció. Ha nem mászik a baba, akkor később előfordulhat tanulási zavar, bal-jobb tévesztés, a számolás, olvasás, írás zavara. Ezért nagyon fontos, hogy a baba kellően hosszú ideig másszon. Nem szabad idő előtt felállítani, bár ha nagyon kicsi a helye a mozgáshoz, akkor nagy valószínűséggel függőleges helyzetbe fogja hozni magát idő előtt.

Ha úgy látod, hogy nem szeret hason fekve játszani, illetve nehezen indul meg a kúszás-mászás, akkor használhatsz segítségnek Pocifix hasalós babapárnát, melyről itt olvashatsz!

 • Úgy is tud kúszni-mászni, ha egyik kezében játékot tart.
 • Próbálgatja a leguggolást és a leülést álló helyzetből.
 • Szereti eldobálni a játékokat, keresi, ha nem látja.
 • Csippentő fogással (mutató és hüvelykujj használata) megfogja a kisebb tárgyakat.
 • Már legtöbb baba ügyesen mászik.
 • Magától feláll.
 • Zenére mozog, bohóckodik.
 • Mászásból leül.
 • Ha fogod a kezét már szépen áll, és elkezd lépegetni is.
 • Feltérdel.
 • Egy kézben meg tud tartani két tárgyat.
 • Kapaszkodva egyedül megáll, és fogódzóval lépeget.
 • Ülésből le tud feküdni.
 • Álló helyzetből le tud ülni.
 • Ágyra föl-le mászik.
 • A játékokat egymáshoz, és földhöz ütögeti, eldobja.
 • Stabilan ül, szeret így játszani.

Figyelemfelhívó jelek lehetnek:

 • Nem figyel, ha nevén szólítják.
 • Nem reagál környezete hangjaira.
 • Nem tud önállóan ülni.
 • Nem próbál meg mászni.
 • Nem tud kúszni.
 • Kúszás közben az egyik oldalát húzza.
 • Nem képes mindkét oldalára fordulni.
 • Nem tudja az alkarjával megtartani magát.
 • Izmai feszesek, nehezen mozgatja a végtagjait.
 • Izmai túl lazának tűnnek, mintha rongybaba lenne.
 • Mindig csak az egyik kezét használja.
 • Elutasítja az ölelést.
 • Nem vesz fel szemkontaktust.
 • Nem mutat érdeklődést szülei iránt.
 • Nem figyel a hang irányába.
 • Túl sokat sír, nagyon nehezen lehet megnyugtatni.
 • Nem próbálja felhívni magára a figyelmet.
 • Nem nyúl a játékért, hogy megszerezze azt.
 • Nem követi mindkét szemével a tárgyakat.
 • Teljes testsúlyát nem tudja a lábaival megtartani.
 • A fejét sokat feszíti hátrafelé.
 • Nem ad ki semmilyen beszédhangot.
 • Nem kelthető fel a figyelme szinte semmivel.
 • Nem érdeklődik a játékok, az emberek iránt.
  Valamint, ha hirtelen nagy visszaesés jelentkezik olyan képességekben, amiket korábban már birtokolt.

Fotó: Freedigitalphotos.net

Felhasznált irodalom:
Kenéz Kira – Az első 12 hónap titkai
Kisgyermeknevelő-gondozó képzés jegyzetek