1 hónapos baba

Az első hetekben minden nehéznek és szinte megoldhatatlannak tűnik. Időbe telik, amíg te és a baba, egymásra tudtok hangolódni a napi ritmusban. A napirendet neked kell idővel kialakítanod és bevezetned majd a babád mindennapjaiba, ehhez ő alkalmazkodni fog egy idő után, és ha ez megvan, máris nem lesz minden kusza-musza. A dolgaidat így jobban be fogod tudni iktatni, a kisebb pihenőidőkkel együtt. Ezen kívül, meg kell tanítanod a kicsidet az evés, játékidő és alvás egymásra épülésére, ez adja az alapját a napirendnek.

A napirend fontossága
1 hónapos baba
Hogy miért fontos, hogy egy gyermeknek napirendje legyen? Mert neki ez ad biztonságot. Ez számára nem unalmas, sokkal inkább azt éli meg, hogy kiszámítható, ami vele történik. Ad egy keretet a napja eltöltéséhez, amit egy idő után annyira megszokik, hogy tudni fogja, mi miután következik, és ettől nagyon megnyugszik. Még egy jó ideig, amúgy is furcsa és szokatlan a babának a külvilág rengeteg ingere, a zajok, az erős fények, az idegenek hangjai, a levegő hőmérsékletének változásai.

Az első hetekben azért is alszanak sokat a kisbabák, mert ezt a sok ingert nem tudják egyszerre feldolgozni. Az tévhit, hogy „Milyen jól alszik a gyerek még zajban is, mert hozzászoktattuk”. Épp ellenkezőleg, csendre van szüksége a pihenéshez, ezért csendesebb tevékenységet végezz, amikor Ő alszik. Minél jobban alszik napközben, annál jobban és nyugodtabban fog aludni éjszaka is.

A bizalom kialakulása
Az biztos, hogy a kezdetekben nagyon sok lemondás vár rád, de hidd el, hogy ezek a közös, meghitt pillanatok, amit te ilyenkor a babáddal szeretetközösségben töltesz, az neki az egész életére meghatározó lesz. Tudni illik, a gyermek bizalma az első 1 éven belül alakul ki. Ez a bizalom nem csak a szüleinek szól, hanem később, a felnőttkori baráti kapcsolataiban, sőt a párkapcsolatában is meghatározó lesz. Ha te sokat foglalkozol, pontosabban úgy foglalkozol a gyermekeddel, hogy észreveszed a szükségeit, megfelelőn reagálsz rá, és a szükségének megfelelő módon azt kielégíted, akkor ez a bizalom erősödni fog. A kötődés erőssége azt mutatja meg, hogy milyen intenzitású a babád ragaszkodása a legfontosabb személy iránt, azaz feléd.

A biztonságos kötődés megalapozása
A fentiekkel együtt a biztonságos kötődés is kialakul, ami szintén a gyermek személyiségének meghatározó pontja. Minden, ami ilyenkor éri a babát, lenyomatot képez az idegrendszerében és befolyásolni fogja a későbbi életét, a helyzetekre való reagálását. Ezért is nagyon fontos a gyakori testi érintés, simogatás, ölelgetés, mert ezek újabb és újabb kapcsolódási pontokat hoznak létre.

Persze jó ideig még neked kell alkalmazkodnod türelemmel hozzá, és ez fáradtan bizony nagyon nehéz. Sőt talán azt is mondhatom, hogy egy odaadó anya, átélheti azt is, hogy neki már semmi nem maradt önmagából. Ez részben igaz mikor gyermekünk születik, de persze később azért lesz magadra is időd, ne ijedj meg, ez csak a korai szakasz, mondjuk úgy az első 1,5 év. Soha nem szabad szem elől téveszteni, hogy minél kisebb egy gyermek, annál kiszolgáltatottabb, annál több segítségre van szüksége. Nélküled nem tud helyet változtatni, nem tud enni, gyakorlatilag életképtelenné válna, ha te nem segítenél neki mindenben.

Mivel még nem tud beszélni, ezért az első hetekben fájdalmát, bánatát, kérését, szükségét sírással tudja csak feléd kifejezni, várva, hogy te azt a szükséget megfelelően, és időben betöltöd. Minden gyermek más és más, ez vonatkozik a veleszületett temperamentumára, vérmérsékletére is. Tehát ha a te babád sírósabb, azaz érzékenyebb a körülötte lévő és őt ért ingerekre, akkor ne csüggedj el, nem szúrt ki veled az élet. Egyszerűen el kell fogadnod, hogy ő ilyen, viszont a jó hír, hogy te tudsz ezen változtatni azzal, ha jól kezeled ezt. Türelemmel, megértéssel, szeretettel, és ennek a kis embernek az egyre inkább kibontakozó erényeit, jó tulajdonságait fogod elsősorban észrevenni. A biztonságos kötődés teszi lehetővé azt, hogy később biztonságosan váljon le, ha eljön az ideje.

Súly és hosszfejlődés
1 hónapos korában a súlya, a születési nagyságától függően:
Kisebb súllyal született baba esetén: 3400 – 3900 gramm
Átlagos születési súly esetén: 4400 – 4600 gramm
Nagyobb születési súly esetén: 5100 – 5700 gramm

1 hónapos korában a hossza, a születési hosszától függően:
Kisebb baba esetén: 51 – 52 cm
Átlagos hosszúságú baba esetén: 54 – 55 cm
Nagyobb baba esetén: 56,5 – 58,5 cm

Gyakori, hogy a csecsemő visszabukja a tejet, ha ez tartós és rendszeresen nagy mennyiségű, akkor kezelni kell, ennek több módszere is van. Ha bukásra hajlamos a babád, akkor olvasd el itt, mit tehetsz ellene!

Beszédfejlődés
A gyermek és felnőtt közötti kapcsolat megteremtése a beszéd. Minden hangadás beszédnek minősül, amely egyben jelentést is hordoz, és megszületés után a külvilág ingerei váltják ki. A kisbaba első hangja a sírás, az „á” és az „o” hangok, mely éles és differenciálatlan. Az első hetekben alig változik a sírás hangja és főleg torokhangokat ad ki. Folyamatosan, mindenből tanul, és bizony megérti, ha kedvesen szólsz hozzá, magyarázol neki, mint ahogy azt is rögtön megérzi (még ha nem is mutatod ki), hogy valami nincs rendjén. Kezdeményezz vele bátran játékos hangadásokat, vedd fel vele a szemkontaktust közben, érezze, hogy csak rá figyelsz ilyenkor. Minél többször legyen testközelben, vedd fel vele a kapcsolatot, de ez csak úgy megy igazán jól, ha közben nem mosogatsz, vagy épp nem telefonálsz.

Elég sokat sír még az első hetekben, átlag 2 órát naponta. Tudom, hogy borzasztó hallgatni egy kisbaba sírását még 5 percig is, ezért az idő végtelennek tűnik ilyenkor, de mégis megemlíteném, hogy nagyon fontos hogyan reagálsz ilyenkor az ő „fájdalmára, segítség kérésére”. Ahogyan te viszonyulsz őhozzá ilyenkor, azokból a viselkedési reakciókból fogja felépíteni a személyiségét. Ha megveted ilyenkor, mert idegesít, hogy ennyit sír, akkor ő ezt az elutasítást rögzíteni fogja, és ha ez rendszeres, akkor bizony állandósuló szorongás, félelem lesz a következménye. Tévhit, hogy hagyni kell sírni, akkor majd megszűnik egy idő után. Igen abba fogja hagyni a sírást, ez szinte biztos, mint ahogy az is biztos, hogy az ősbizalma, a beléd vetett hite is össze fog törni. A vérmérsékletétől függ, hogy később visszahúzódó, önálló döntésre képtelen személy lesz, vagy agresszív, nehezen kezelhető.

Látásfejlődés
Az újszülöttek látási képessége éretlen, eleinte még homályosan látnak és rövidlátóak. Az a távolság, amelyben még élesen látják a dolgokat éppen akkora, amennyire szoptatáskor az arcod van. A szemedet jól látja és képes arra, hogy felvegye veled a kapcsolatot. Kb. 25-30 cm-re lát legjobban, amikor odahajolsz az arca elé, akkor fürkészve figyeli, főleg a hajad vonalát a homloknál, és közben keresi veled a szemkontaktust. A te arcod a világon a legszebb és legérdekesebb számára. Az 1 hónapos baba az arckifejezéseket még nem igazán észleli, három hónaposan viszont már reagálni is fog ezekre. A két szem mozgása még nem összehangolt, az idegpályák éretlenek, ezért a látási információk feldolgozása még nem tökéletes.

Hallásfejlődés
Hallása még fejletlen, de a te hangod és az Apukája hangját külön tudja választani az idegen hangoktól. Persze ebben is te vagy a kedvenc.

Alvás
Napi 16-18 órát alszik. Lefektetés előtt már ne érje sok inger, mert nyugtalan lesz, és nem fog tudni elaludni, vagy csak rövid ideig alszik, aztán felébred.

Mozgásfejlődés
A gyermek mozgásfejlődése a fejtől lefelé halad. Először a fej, a nyak, a felső végtagok, majd később az alsó végtagok következnek. Koordinálatlan, aszimmetrikus kapálódzás jellemzi. Végtagjai időnként összerándulnak, mert még idegrendszere fejlődésben van. Előfordulhat, hogy erre a rángásra fel is ébred az alvásból. Kezét még ökölbe szorítva tartja, ha odateszed az ujjadat meg is fogja. Ha hónaljánál fogva felemeled, már látható a járás mechanizmusa, elkezd ilyenkor lépegetni. Ezek veleszületett reflexek, mint ahogyan a szopóreflex is. Ezeket az elemi mozgásmintákat el fogja hagyni, ez fontos ahhoz, hogy a tudatos mozgásokat meg tudja tanulni, azokat később irányítani tudja.

Figyelemfelhívó jelek lehetnek:

  1. Nézd meg, hogy 1-2 másodpercig önállóan emelni–e a fejét, ha ez teljesen elmarad, akkor hipotón izomtónusú, azaz laza, ernyedt az izomzata.
  2. Ha a kezét megérinted, akkor figyeld meg, hogy megmarkolja-e és mennyire erősen. Az a jó, ha se nem erős, se nem túl gyenge.
  3. A lábaival, rugómozgásokat kell végeznie.

Fotó: Pixabay.com

Felhasznált irodalom:
Kenéz Kira – Az első 12 hónap titkai
Kisgyermeknevelő-gondozó képzés jegyzetek